Omni Modo - eksperci w dziedzinie ochrony danych osobowych

To szkolenie już się odbyło. Zapraszamy na inne nasze szkolenia

RODO w sektorze medycznym


Termin i miejsce szkolenia:  

24 kwietnia 2020, godz. 9:30 – 16:00

Kolejny termin: 29 maja

Warszawa, aleja Jerzego Waszyngtona 40 A

W ramach szkolenia każdy uczestnik otrzymuje:

  • certyfikat poświadczający udział w szkoleniu,
  • pakiet materiałów szkoleniowych,
  • RODO w wydaniu kieszonkowym,
  • wsparcie merytoryczne podczas szkolenia oraz możliwość zadawania pytań do 5 dni po zakończeniu szkolenia *,
  • pyszny obiad, kawę, herbatę.

*Możliwość zadawania pytań tylko bezpośrednio związanych z tematyką poruszaną podczas szkolenia.

  Cena: 690 + 23% VAT

 Cele szkolenia:

  1. przedstawienie praktycznych aspektów stosowania nowych zasad ochrony danych osobowych przewidzianych w RODO oraz ustawy o ochronie danych osobowych, z uwzględnieniem specyfiki działalności placówek medycznych,
  2. prezentacja wybranych kwestii problemowych związanych z danymi osobowymi w branży medycznej,
  3. charakterystyka obowiązków podmiotów przetwarzających dane medyczne. 

Plan szkolenia:

Forma prawna reformy sektora ochrony danych osobowych.

  1. Ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO),
  2. Nowa ustawa o ochronie danych osobowych,
  3. Przepisy sektorowe dotyczące danych medycznych oraz tendencje i kierunki zmian w tych przepisach (m. in. Ustawa o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta, Ustawa o działalności leczniczej, Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych).

Kluczowe pojęcia.

  1. Pacjent, działalność lecznicza, podmiot wykonujący działalność leczniczą,
  2. Dane osobowe, dane wrażliwe a dane medyczne,
  3. Administrator i podmiot przetwarzający – podmioty zobowiązane do stosowania przepisów o ochronie danych osobowych.

Zasady przetwarzania danych medycznych.

  1. Podstawowe zasady przetwarzania danych medycznych,
  2. Dopuszczalność przetwarzania danych osobowych medycznych,
  3. Klauzula informacyjna – informacje, które należy przekazać pacjentom podczas pozyskiwania ich danych osobowych.

Realizacja praw podmiotów danych, a realizacja praw pacjentów.

  1. Prawo pacjenta dostępu do danych, a prawo pacjenta do uzyskania informacji o swoim stanie zdrowia oraz prawo dostępu do dokumentacji medycznej,
  2. Prawo pacjenta do sprostowania i uzupełnienia danych,
  3. Prawo pacjenta do żądania ograniczenia przetwarzania danych i usunięcia danych – czy pacjent może żądać zaprzestania przetwarzania danych osobowych przez lekarza oraz usunięcia swoich danych?
  4. Prawo pacjenta do przenoszenia danych – przeniesienie danych do innego podmiotu,
  5. Prawo pacjenta do zgłoszenia sprzeciwu.

Powierzenie przetwarzania danych medycznych. Umowy.

  1. Powierzenie przetwarzania, a udostępnienie danych osobowych
  2. Przedmiot i treść umowy powierzenia
  3. Odpowiedzialność administratora i podmiotu przetwarzającego

Wybrane zagadnienia.

  1. Profilowanie
  2. Notyfikacja naruszeń
  3. Wymagana dokumentacja
  4. Inspektor Ochrony Danych w placówkach leczniczych

Zakończenie

  • podsumowanie i pytania

Prowadzący:

Magda Gliwiak

Aplikant adwokacki, absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, a także kierunku Zarządzanie na Akademii Leona Koźmińskiego. Doświadczony audytor oraz szkoleniowiec. Prowadzi szkolenia w j. polskim oraz angielskim. Autorka licznych artykułów oraz opracowań dotyczących prawa ochrony danych osobowych.

Specjalizuje się w zakresie prawa ochrony danych osobowych, szeroko pojętego prawa cywilnego, a także procedury cywilnej. Doświadczenie zdobywała w renomowanych kancelariach prawnych oraz w jednej z wiodących spółek konsultingowych na świecie. Pracowała na rzecz międzynarodowych przedsiębiorstw m. in. z sektora bankowego oraz farmaceutycznego.

Do jej obowiązków należy m. in. dostosowanie działalności organizacji do wymogów RODO oraz bieżąca obsługa klientów, przygotowywanie dokumentacji a także opinii prawnych i prowadzenie szkoleń. W Omni Modo odpowiada za obsługę m. in. jednej z największych na świecie firm kosmetycznych oraz jednego z największych dystrybutorów elektroniki użytkowej w Europie.

Na wszelkie pytania w sprawie szkoleń odpowiemy pod numerami  telefonów:

(22) 616 25 70,  + 48 502 109 114  lub drogą mailową: szkolenia@omnimodo.com.pl

ZAPRASZAMY!